A Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának munkája
Az utolsó beszámoló óta a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társasága két alkalommal vett részt ún. sokszakmás megközelítésű rendezvény szervezésében, és egy alkalommal szervezett az Európai Nőgyógyászati Rák Akadémiával közösen egy folyamatos orvostovábbképző tanfolyamot.

ELSŐDLEGES EMLŐRÁK: EGYÉNRE SZABOTT KEZELÉS

Az Európai Nőgyógyászati Rák Akadémia 2000. június 1-jén rendezett tanfolyama, mely a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságával, a Magyar Senológiai Társasággal, a Magyar Pathológusok Társaságával és a Magyar Sugárterápiás Társasággal közösen került megrendezésre.

FONTOSABB TÉMÁK

1. A NEM TAPINTHATÓ EMLŐDAGANATOK ÁTFOGÓ KÓRISMÉZÉSE

Kórszövettani vonatkozások
Dr. Kulka Janina

A mammográfia és az ultrahang vizsgálatok jelentősége
Dr. Péntek Zoltán

PET szerepe a rejtett elsődleges daganatok keresésében
Dr. Ésik Olga

Mi a kórismézési jelentősége a vékonytű kiszívásos sejtvizsgálatnak és a core biopsiának?
Dr. Babarczi Edit, Dr. Forrai Gábor

2. AZ EMLŐDAGANATOK SEBÉSZI ELTÁVOLÍTÁSA

KEREKASZTAL MEGBESZÉLÉS
Prof. Dr. Besznyák István, Dr. Svasztics Egon, Dr. Pálfalvi László

3. SZÖVET-MAMMOGRÁFIA

Dr. Kulka Janina

4. EMLŐMEGTARTÓ KEZELÉS

A kórszövettanász üzenete
Dr. Vass László

Daganatbiológiai vonatkozások
Prof. Dr. Jeney András, Prof. Dr. Bősze Péter

A bevezető gyógyszeres kezelés jelentősége
Prof. Dr. Szántó János, Dr. Dank Magdolna

Sebészi vonatkozások: elsődleges daganat és hónalji nyirokcsomók
Dr. Cserni Gábor, Prof. Dr. Balogh Ádám, Dr. Köves István, Dr. Artner Attila

A rendezvénynek közel 200 hallgatója volt, akik az emlődaganatok ellátásáról csaknem teljes, átfogó képet kaptak. Kitűnő előadók fejtették ki véleményüket és sokszor ellentmondó álláspontjukat az emlőrák kezelésével kapcsolatban. Az elmondottak a kezelések hazai irányelveit tárgyalták. Az előadások egy részét írásban is megjelentetjük.

APPLIED SURGICAL ANATOMY FOR GYNAECOLOGICAL ONCOLOGISTS: BASIC AND ADVANCED SURGICAL ELEMENTS

Az Európai Nőgyógyászati Rák Akadémia 2000. december 1-2-án rendezett tanfolyama, mely a Magyar Tudományos Akadémia Orvostudományi Osztályával és a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságával közösen került megrendezésre. A tanfolyam nyelve kizárólagosan angol volt.

A tanfolyam elnökei: Hugh H. Allan (Kanada), Bősze Péter (Magyarország), Ungár László (Magyarország)

Előadók: Hugh H. Allan (Kanada), Artner Attila (Magyarország), Bősze Péter (Magyarország), Daniel Dargent (Franciaország), Dzsinich Csaba (Magyarország), Javier Magrina (Egyesült Államok), Pálfalvi László (Magyarország), Póka Róbert (Magyarország), Ungár László (Magyarország), Vimláti László (Magyarország), Raimund Winter (Ausztria)

A tanfolyamra a Magyar Tudományos Akadémián került sor, melyért a szervezők Meskó Attila és Szemes Imre professzor uraknak, a Magyar Tudományos Akadémia rendezvényekért felelős megbízottainak ezúton is hálás köszönetüket fejezik ki.

Ez a tanfolyam a maga nevében egyedülálló, hasonlóra még nem került sor. Célja az volt, hogy a gyakorló nőgyógyász onkológusok, sugárkezelő orvosok, sebészek és más daganatgyógyászok számára, akik a női nemi szervek daganataival foglalkoznak, olyan anatómiai ismereteket nyújtson, melyek a mindennapi munkájukban segítik őket. Az alkalmazott anatómia útmutató a sebész számára, aki eltávolítja a daganatot. Nem kevésbé fontos azonban, hogy, pl. egy sugárkezelő orvos is tisztában legyen a besugárzási területben lévő fontos anatómiai képletek elhelyezkedésével.

FONTOSABB TÉMÁK

1. SURGICAL ELEMENTS BEYOND THE SCALPEL

Moderator Vimláti László (Magyarország)

Preoperative assessment, cellular response to surgical trauma, intraoperative and postoperative fluid and electrolyte balance
Vimláti László (Magyarország)

Preoperative preparation
Artner Attila (Magyarország)

Physiology of management of the postoperative patient
Hugh H. Allen (Kanada)

Wound healing and suture materials
Póka Róbert (Magyarország)

2. ANATOMY OF THE PARAMETRIUM AND PARACOLPIUM AS THEY RELATE TO RADICAL HYSTERECTOMY

Moderator Bősze Péter (Magyarország)

Anatomy of the parametrium/paracervix and paracolpium: classification of the cardinal ligament excision (e.g. îparacervical lymphadenectomyî)
Daniel Dargent (Franciaország)

Anatomy and definition of radical hysterectomy (Piver) classification
Ungár László (Magyarország)

Proximal, modified radical hysterectomy: anatomical considerations
Javier Magrina (Egyesült Államok)

3. ANATOMY OF THE PELVIC SIDE WALL: SURGICAL RELEVANCE

Moderator Pálfalvi László (Magyarország)

Anatomy of the pelvic side wall as seen by a vascular surgeon
Dzsinich Csaba (Magyarország)

Technique of pelvic wall clearance
Pálfalvi László (Magyarország)

4. ANATOMY OF THE PELVIC NODES AND THEIR RELEVANCE TO CERVICAL, ENDOMETRIAL AND OVARIAN CARCINOMA

Moderator Raimund Winter (Ausztria)

Anatomy and classification of the pelvic lymph nodes
Raimund Winter (Ausztria)

How do I do the pelvic lymphadenectomy in cervical, endometrial and ovarian carcinoma?
Pálfalvi László (Magyarország) és Artner Attila (Magyarország)

5. ANATOMY OF THE PARAAORTIC NODES AND THEIR RELEVANCE TO CERVICAL, ENDOMETRIAL AND OVARIAN CARCINOMA

Moderator Ungár László (Magyarország)

Anatomy and classification of the paraaortic lymph nodes
Pálfalvi László (Magyarország)

How do I do the paraaortic lymphadenectomy in cervical, endometrial and ovarian carcinoma?
Raimund Winter (Ausztria)
Javier Magrina (Egyesült Államok)

6. ANATOMY FOR CREATING URINARY POUCHES

Moderator Javier Magrina (Egyesült Államok)

Indiana pouch
Javier Magrina (Egyesült Államok)

Ilium conduit
Hugh H. Allen (Kanada)

The Budapest pouch
Ungár László (Magyarország)

7. ANATOMY OF THE VULVA AND GROIN NODES: SURGICAL RELEVANCE

Moderator Daniel Dargent (Franciaország)

Anatomy of the vulva as relates to the excision of the primary tumor
Daniel Dargent (Franciaország)

Anatomy of the groin as relates to lymph node dissection
Bősze Péter (Magyarország)

Flaps used for vulvar reconstruction
Hugh H. Allen (Kanada)

8. APPROACH TO DIFFICULT PELVIC TUMORS

Moderator Hugh H. Allan (Kanada)

Methods of approach to spleen and liver
Hugh H. Allan (Kanada)

The way I remove a fixed pelvic mass and ovarian metastases in the upper abdomen: technical and anatomical considerations
Daniel Dargent (Franciaország)
Javier Magrina (Egyesült Államok)

Show from the operating theatre

Case-debate Hugh H. Allen (Kanada)

A részvételt a magyar orvosok számára ezúttal is térítésmentesen tudtuk biztosítani. A tanfolyamnak hozzávetőlegesen 200 hallgatója volt, akik egyöntetűen a legnagyobb elismeréssel szóltak, és rendkívül hasznosnak tartották a tanfolyamot.

ONKOLÓGIA AZ ÚJ ÉVEZRED KÜSZÖBÉN – KIEMELT FEJEZETEK A KOMPLEX ELLÁTÁSBÓL

Ez a rendezvény 2001. február 23-án került megrendezésre. A fő szervező a MOTESZ, melynek meghívására a konferencia az Ninterdiszciplináris fórumî sorozat egyik rendezvényeként a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság, a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete, a Magyar Haematológiai és Transzfúziológiai Társaság, a Magyar Hospice Alapítvány, a Magyar Kemoterápiai Társaság, a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társasága, a Magyar Onkológusok Társasága, a Magyar Orvostudományi Nukleáris Társaság, a Magyar Radiológiai Társaság, a Magyar Sebész Társaság, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság és a Rákbetegek Országos Szövetsége közös szervezéseként valósult meg. Társaságunkat Prof. Dr. Rákóczi István képviselte, aki "Van-e szerepe a minimál invazív sebészi beavatkozásnak?" címmel tartott előadást.


Az utolsó beszámoló óta a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társasága életében kiemelkedő esemény volt a Társaság harmadik kongresszusa, melyre 2001. november 16-17-én került sor a Magyar Tudományos Akadémián, Budapesten.

A Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának III. Kongresszusa több szempontból is kiemelkedő esemény volt. Egyrészt, mert rangos előadók, a szakma legjelesebb képviselő tartották az előadásokat, másrészt, mert olyan témák kerültek megvitatásra, melyek a mindennapi életben minden nő számára fontosak. Az egyik ilyen értekezés a hormonpótló kezelés és a rák kapcsolatát tárgyalta.

A hormonpótló kezelés korunk egyik legnagyobb jelentőségŰ betegségmegelőző programja. A női nemi hormonok igazoltan védenek a népbetegségnek számItó csontritkulással szemben, de sok más előnyük mellett jótékony hatásuk van szIv és érrendszeri betegségeket illetően is. Sokan, minden bizonnyal nem teljesen megalapozott, régi nézet miatt vonakodnak hormonokat adni vagy szedni, mert úgymond a hormonok rákot okoznak. Emiatt nagyon sokan nem élvezhetik a hormonpótlás kedvező hatásait. Az előadók vitája nagyon értékes adatokat szolgáltatott, megállapItották, hogy a hormonpótló kezelés előnyeit célszerŰ sokkal jobban kihasználni, és, hogy a ráktól való félelem miatt a kezelést nem indokolt elhagyni.

Semmivel sem volt kisebb jelentőségű a rákgenetikai tanácsadás kérdésének megvitatása. A tanácsadás alapvetően a családokban halmozottan előforduló rákos betegségek megelőzésének lehetőségeivel foglalkozik. Ez is sok embert érintő gond. Pontosan azt fedi, hogy örökletes daganatok esetén milyen lehetőség van arra, hogy az öröklött génhibát ki tudjuk mutatni, és azoknál, akik a kóros gént hordozzák, hogyan segIthetünk. A kóros gént nem hordozók megnyugtathatók, és egy életen keresztüli rettegéstől menthetők meg.

A tudományos rendezvény ünnepi eseménye volt a Társaság új tiszteletbeli tagjának, Dexeus professzornak köszöntése. Dexeus professzor Barcelonában él, és a Nemzeti Méhkórtani és Kolposzkópos Társaságok Világszövetségének, az International Federation of Cervical Pathology and Colposcopy, IFCPC elnöke. Tudományos munkásságát korábban már ismertettük. Nagyon izgalmas előadást tartott arról, hogy hol tartunk ma a kolposzkóp használatával. Az előadást teljes terjedelmében szintén ebben a számban közöljük.

A Kongresszus az Európai Nőgyógyászati Rák Akadémia (European Academy of Gynaecological Cancer, EAGC) védnöksége alatt került megrendezésre.

MEGNYITÓ
Prof. Dr. Gáti István, akadémikus

I. TUDOMÁNYOS ÜLÉS

CIN és IA stádiumú méhnyakrák
Elnök Prof. Dr. Bártfay György

Ahogy a szövettanász látja
Dr. Vass László

Hurok/kúpkimetszés vagy méheltávolItás
Dr. Póka Róbert

IA stádium: szükséges-e a medencei nyirokcsomók eltávolItása?
Dr.Pálfalvi László

Én úgy látom
Prof. Dr. Rákóczi István, Prof. Dr. Borsos Antal

MEGBESZÉLÉS

II. TUDOMÁNYOS ÜLÉS

Hormonpótló kezelés (HPK) és a rák
Elnök Prof. Dr. Paulin Ferenc

Okoz-e az ösztrogén rákot?
Prof. Dr. Eckhardt Sándor, akadémikus

HPK: Kell félni az emlőráktól?
Dr. Pálfalvi László

Progeszteron kiegészítés: ront? javít?
Prof. Dr. Paulin Ferenc

Kaphat-e a daganatos beteg HPK-t?
Dr. Szánthó András

Én úgy látom
Dr. Tóth Károly Sándor

MEGBESZÉLÉS

PROF. DR. SANTIAGO DEXEUS, AZ MNOT ÚJ TISZTELETBELI TAGJÁNAK KÖSZÖNTÉSE
Elnök: Prof. Dr. Bősze Péter

The place of colposcopy in gynaecology
Prof. Dr. Santiago Dexeus, Az International Federation of Cervical Pathology and Colposcopy, IFCPC elnöke

ELŐADÁSOK
Elnök Dr. Hetényi Gábor

A konizáció szövettani leletei találati pontosságának növelése osztályunkon " kezelési irányelvek
Dr. Adorján Gusztáv, Dr. Pap Károly, Dr. Pethő György, Jósa András Megyei Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály, Nyíregyháza

Diagnosztikus méhnyak műtéteink
Dr. Pócsi Tamás, Dr. Fenesi István, Dr. Hardonyi András, Semmelweis Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály, Miskolc

A nyirokcsomók "üzenete" Wertheim műtétek kapcsán
Dr. Adorján Gusztáv, Dr. Pap Károly, Dr. Pethő György, Jósa András Megyei Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály, NyIregyháza

A méhnyakrák sugárkezelésének mellékhatásai eseteinkben
Dr. Szluha Kornélia, Dr. Póka Róbert*, Dr. Horváth Á., Dr. Urbancsek H., DEOEC Sugárterápiás Tanszék, *Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Debrecen

Tájékoztatás a rosszindulatú daganatról, a beteg szemszögéből
Dr. Kovács Kázmér, Dr. Wernigg Róbert, Dr. Kelemen Zsolt, Dr. Mezei éva, Heves Megyei Önkormányzat Markhot Ferenc Kórháza, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály, Eger

MNOT-összefoglaló
A nyirokcsomók eltávolItásának helye a méhtestrák kezelésében
Dr. Ungár László

III. TUDOMÁNYOS ÜLÉS

Rákgenetikai tanácsadás: nőgyógyászati vonatkozások
Elnök Prof. Dr. Bősze Péter

Ahogy a molekuláris genetikus látja
Prof. Dr. Oláh Edit

A petefészekrák megelőzésének lehetőségei
Dr. Koiss Róbert

Emlő szűrés vagy megelőző emlőeltávolítás?
Dr. Köves István, Dr. Péntek Zoltán

Szociális és etikai vonatkozások
Prof. Dr. Czeizel Endre

A gyermekvállalás kérdése
Prof. Dr. Bernard Artur

MEGBESZÉLÉS

A KONGRESSZUS BEZÁRÁSA
Dr. Ungár László

Nagy öröm volt a szervezők számára, hogy a közel 170 résztvevő az utolsó percig kitartott, és nagy érdeklődéssel figyelte az előadásokat és vitákat. A szervezők köszönetüket fejezik ki a támogatóknak, kiemelten Dr. Szabó Gábornak a nagyvonalú "Novartis fagadás"-ért.


A Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának tevékenységéről legutóbb a Nőgyógyászati Onkológia 6/2-3-as kÖtetében, 2001 decemberében számoltunk be. Ekkor zártuk a Társaság 3. Nemzeti Kongresszusát.

A Társaság 2001 decemberében közreműködött a magyar orvosi nyelvvel foglalkozó tudományos rendezvény " Betű- és Szóvetés a Magyar Orvosi Irodalomban " szervezésében, amelyről külön számolunk be.

Szakmánknak nagy eseménye 2002-ben az Európai Nőgyógyászati Rák Akadémia (European Academy of Gynaecological Cancer, EAGC) első képzési világkongresszusa volt (1.ábra). Szervezésében a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társasága is részt vett, és ezért szenteltük a Nőgyógyászati Onkológia előző számát teljes egészében ennek a rendezvénynek. Nem csak a műsort ismertettük, de egyes előadásokat dolgozat formájában is közöltünk.

1. ábra. Az Európai Nőgyógyászati Rák Akadémia első képzési világkongresszusának értesítője. A tudományos találkozó a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságával közösen került megrendezésre.

Az Európai Nőgyógyászati Rák Akadémia képzési rendezvényének fővédnöke Mádl Dalma asszony, a Magyar Köztársaság Elnökének felesége volt. Az alábbiakban közreadjuk megnyitó beszédét:

Az Európai Nőgyógyászati Rák Akadémia első képzési világkongresszusa résztvevőinek

Tisztelt Elnök Úr, Professzor Urak, kedves Vendégek, Hölgyeim és Uraim!
Szeretettel köszöntöm a ma kezdődő világkongresszus minden résztvevőjét és szervezőjét. Őszintén sajnálom, hogy előzetes szándékom ellenére ma mégsem lehetek személyesen Önökkel, de külföldi hivatalos vendégeinket kísérem férjemmel vidéki programjukon, ezért levélben szeretném köszönteni az egybegyűlteket.

Elnök Úr megtisztelő felkérését a mai rendezvény fővédnöki tisztére örömmel fogadtam el, hiszen egyrészt az orvosi hivatást tartom az egyik legáldozatosabb s legfelelősségteljesebb munkának, másrészt a mostani rendezvény, a ma kezdődő képzési kongresszus a maga nemében egyedülálló. Mindannyian tapasztalhattuk már, hogy az élet legkülönbözőbb területein munkálkodók számára nemcsak a mi, a miért és a mikor fontos, hanem a hogyan is.

A XX. század egyik legnagyobb, s Magyarországon kívül is egyre népszerűbb írója, Márai Sándor írta a következőket: "Dolgozni nem lehet öncél. Dolgozni csak úgy érdemes, ha az ember alkot valamit: egy pár cipőt, mesterien, úgy, ahogy más nem tudja vagy egy regényt, mesterien, ahogy más nem tudja vagy gyógyít, mesterien, mintha Isten megsúgta volna a titkot."

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Nálunk azt tartják, hogy a jó pap holtig tanul. Mindez azonban más tudományterületeken, az élet más foglalkozásaira is érvényes. A tanuláshoz pedig nemcsak az önálló önképzés tartozik, hanem a másik ember tapasztalata is, és ezért fontos az ismeretek átadása. A tudást nem elég megszerezni, alkalmazni is tudni kell. Hiába ismeri fel egy kisgyermek az "a" betűt, amíg nem képes a szavakban alkalmazni, addig nem tud sem olvasni, sem írni.

Kedves Vendégeink!
A betegség, a fájdalom, a szenvedés nem ismer határokat. Épp ezért a gyógyítás sem ismerhet. Nem ismerhet sem országhatárokat, sem anyagi, sem szellemi, sem életkori, sem nemi hatá- ... { ITT HIÁNYZIK EGY OLDAL}

2. ábra. Az Európai Nőgyógyászati Rák Akadémia könyvsorozatának első kötete

...
nem tudjuk. Igény azonban van rá, mert a kolposzkópia tanításának színvonala lényegesen külÖnbÖző Európa országaiban; némelyikben rendkívül alacsony. Feltételezhető, hogy az Akadémiának ez a kezdeményezése európai szinten is javítani fogja a kolposzkópos gyakorlatot.

Az "Európai Bizonyítvány" kérdéséről a legfontosabb európai szervezetek képviselői is kifejtették véleményüket. Higgins professzor a FECS (Federation of the European Cancer Societies) szerepét vázolta, különös tekintettel a "Bizonyítvány" elismertetésének lehetőségeire vonatkozóan (The role of FECS in accrediting European Certificates in oncology). Az EBCOG (European Board and College of Obstetricians and Gynaecologists) főtitkára (A André van Asche professzor) - és minden bizonnyal jövendőbeli elnöke - az Európai Szülészek és Nőgyógyászok Testületének helyét körvonalazta a szülészet - nőgyógyászat és nőgyógyászati onkológia területéhez tartozó európai bizonyítványok szervezésében. Az UEMS főtitkára, Cees C. Leibbrandt professzor, az Európai Szakorvosok SzÖvetségének szemszÖgéből elemezte a kérdést. A hozzászólások után az az egységes álláspont alakult ki, hogy az "Európai Bizonyítványra" minden bizonnyal van igény, a tennivaló azonban még sok. Elismertetésére a folyamatos orvostovábbképzés európai színtű megszervezéséhez hasonló rendszer (European Accreditation Council for Continuing Medical Education, EACCME) kiépítésre van süzség, illetve ehhez a szervezethez kapcsolható.

3. ábra. A Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának új tiszteletbeli tagja a Társaság elnökével és jövendőbeli elnökével. Balról-jobbra: Ungár László dr., Ben J. Smit, M.D., Hugh H. Allen, M.D., Bősze Péter dr., Neville F. Hacker, M.D.

A Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságát közvetlenül érintő eseményre is sor került, nevezetesen a Társaság új tiszteletbeli tagjainak beiktatására. Tulajdonképpen a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának ez az ülése volt a tudományos rendezvény bevezetője, melyet a Megnyitó előtt tartottunk. Három tengerentúli új tiszteletbeli tagot köszönthettünk Hugh H. Allan, Neville F. Hacker és Ben J. Smit személyében. A tiszteletbeli tagok életrajzát és munkásságát a Nőgyógyászati Onkológia előző számában már ismertettük.

Hugh H. Allan professzor az Ontarió-beli Londonban, Kanadában él. Ő a női nemi szervek daganatsebészetének egyik óriása. A sebészkést lenyűgöző biztonsággal kezeli, és hihetetlen gyorsan végzi a műtéteket. Mindig a szükséges lehető legkisebb beavatkozás elve szerint műtött, és amit a sebészettel el lehet érni a daganatok eltávolítása érdekében, azt ő megtette. Műtéti szövődmények az ő gyakorlatában nagyon ritkán fordultak elő, és rendszerint nem voltak súlyosak. A szerző és munkatársai közvetlenül is láthatták Allan professzort műteni, sőt vele együtt is végeztek műtéteket. Tanítása meghatározó volt számunkra. Hihetetlen sebészi biztonságának titka az, hogy a sebészeti anatómiát tökéletesen ismeri " ezen a területen kutatásokat is végzett ", és hogy a műtéti beavatkozások élettani hatásait is mélyrehatóan tanulmányozta. Tiszteletbeli tagsága alkalmából tartott előadása is ez utóbbi témával foglalkozott (Physiology of the postoperative patient), melyet dolgozat formájában is megjelentettünk. Allan professzor megszállott oktató és iskolateremtő. Annak ellenére, hogy már nyugdíjban van, ma is világszerte tanít. Ő azoknak a nagy észak-amerikai professzoroknak az egyik képviselője, akik egy-egy szakmában meghatározó szerepet töltenek be. Szabadidejében birtokain, nem műkedvelő módon, igen magas színtű állattenyésztéssel foglalkozik - ő lelke mélyén egy "farmer" -, és ezen a területen elért eredményei sem maradnak el az orvosi pályán elért eredményeitől.


A Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának tevékenységéről legutóbb a Nőgyógyászati Onkológia 7/3-as kÖtetében, 2003. decemberében számoltunk be. Részletesen foglalkoztunk szakmánk nagy eseményével, az Európai Nőgyógyászati Rák Akadémia (European Academy of Gynaecological Cancer, EAGC) első képzési világkongresszusával, amely Budapesten került megrendezésre 2002-ben. Társaságunk részt vett ennek szervezésében.

VEZETŐSÉGI ÜLÉS
2003. március 7-én vezetőségi ülésre került sor Budapesten a Fővárosi Szent István Kórházban. Ezen több téma került megvitatásra.

A NŐGYÓGYÁSZATI ONKOLÓGIAI SZAKVIZSGA
A vezetőségi ülés legjelentősebb témája a nőgyógyászati onkológiai szakvizsga kérdése volt. Ez ismételten került napirendre, mert a Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Kollégium, e sorok írójának javaslata alapján, 1994-ben már elfogadott egy támogató javaslatot a nőgyógyászati onkológiai szakvizsga szükségességéről. A javaslatot az Országos Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet (OSZNI) a magfelelő szervekhez felterjesztette; ez azonban az adminisztráció útvesztőjében, kideríthetetlenül elveszett. A Társaság elnöke levélben fordult a vezetőségi tagokhoz a szakvizsgával foglalkozó javaslattal. Részletekbe menő vita után a vezetőség a következő határozatokat hozta:
1. A nőgyógyászati onkológiai szakvizsga kérdésének felvetése időszerű. 2. A nőgyógyászati onkológiai szakvizsgára elengedhetetlenül szükség van, mert nélküle nem lehet megfelelő képzést biztosítani, nem lehet megfelelő, az európai szabványokkal összhangban lévő képzést megvalósítani. 3. Alapvetően követni kell az European Board and College of Obstetrics and Gynaecology munkacsoportja által megfogalmazott, és az UEMS (European Union of Medical Specialists) által elfogadott " hivatalos UEMS leirat " ajánlásokat, de azokat a hazai viszonyokra kell alkalmazni. Ennek érdekében a Társaság vezetősége felveszi a kapcsolatot az egyetemek szakképzéssel foglalkozó szerveivel, az egyetemek szülészeti-nőgyógyászati és onkológiai klinikáinak, intézményeinek vezetőivel, az Országos Onkológiai Intézet Nőgyógyászati Osztályával, a Magyar Nőorvosok Társaságának és a különböző onkológiai társaságok vezetőivel, valamint a szakképzés más intézményeivel. A szakképzés feltételrendszerét, követelményeit stb. ezekkel a szervezetekkel történt egyeztetés után dolgozza ki, és a következő vezetőségi ülésen - 2003. szeptember eleje - hagyja jóvá. 4. A szakvizsga elfogadása esetén célszerű, hogy egyetlen alkalommal a nőgyógyászati onkológia területén és szempontjából kiemelkedő helyet betöltők és a nőgyógyászati onkológiát nemzetközi szinten művelők automatikusan nőgyógyászati onkológiai szakképesítést kapjanak. Erre a vizsgáztatók kiválasztása miatt is szükség van. A kiválasztandó személyekre csak az előző pontban ismertetett szervezetekkel történt egyeztetés után tesz javaslatot. 5. A szeptemberi vezetőségi ülésen elfogadott állásfoglalását beterjeszti az Országos Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet (OSZNI) igazgatójának, és kéri az OSZNI igazgatóját, hogy a Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Kollégiummal történt egyeztetés után tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a nőgyógyászati onkológiából hazánkban hivatalosan szakképesítést lehessen szerezni.
A HATÁROZAT HÁTTERE

1. A nőgyógyászati onkológia a szülészet-nőgyógyászat hivatalosan elfogadott önálló szakmája lett.

Orvosi ismereteink gyors bővülése és a sajátságos képzést igénylő új technikai lehetőségek miatt, ma már elkerülhetetlen, hogy a "nagy" szakmákon belül kisebb szakmák, mint önálló szakok jöjjenek létre. Az új, önálló szakmák létrejöttében jelentős szerepe van azonban annak is, hogy a betegek egészségügyi ismeretei is gyarapodnak, és ezáltal elvárásaik is nagyobbak. A technika soha nem látott fejlődése és tudásanyagunk bővülése miatt az orvosok működése egy szűkebb területen belül kiterjedtebb lett, sokszor és elkerülhetetlenül határterületeket érint, amelynek nemcsak szakmai megfontolásai, hanem jogi vonatkozásai is vannak. Ennek következtében nem halasztható tovább, hogy a kisebb és határterületekre terjedő szakmák hivatalosan elismertté váljanak, és belőlük olyan szakképesítést lehessen szerezni, amely lehetővé teszi az elvárásoknak megfelelő orvosi ténykedést, és jogi védelmet is biztosít. A fenti gondolatok testesültek meg az European Union of Medical Specilists (UEMS) állásfoglalásában, amikor az Európai Nőgyógyászati Onkológiai Társaság akkori elnökének (Prof. Dr. Bősze Péter) javaslata alapján, az European Board and College of Obstetrics and Gynaecology előterjesztésére 1999-ban a nőgyógyászati onkológiát a szülészet-nőgyógyászat hivatalosan elfogadott szakmájává tette Európában.
Hasonló meggondolások vezették a Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumot állásfoglalásában, amikor 1990-ben a nőgyógyászati onkológiát a szülészet-nőgyógyászat és az onkológia önálló szakmájának fogadta el Magyarországon.

2. A nőgyógyászati onkológiai szakvizsga: történelmi visszatekintés és szükségesség

A nőgyógyászati onkológia az Egyesült Államokban több mint egy negyed évszázaddal ezelőtt vált önálló szakmává, és 26 évvel ezelőtt adták ki az első nőgyógyászati onkológiai szakképesítést. Azóta lényegesen javult a nőgyógyászati daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos egészségmegőrzés, kialakultak az általánosan elfogadott, jobb eredményekhez vezető kezelési módszerek, hatalmasat fejlődött a kutatás, soha nem látott mértékben javult a szakemberek képzése, és a népesség körében jelentősen elterjedtek a nőgyógyászati daganatos megbetegedésekre vonatkozó ismeretek. Később az egészségügyi vezetés minden szintjén világossá vált, hogy a nőgyógyászati daganatos megbetegedések kezelésének eredményei összehasonlíthatatlanul jobbak, ha a betegeket sajátságosan képzett és központokban dolgozó szakemberek kezelik. Háttérbe szorult az a ma már nehezen védhető gyakorlat, hogy olyan szülésznőgyógyászok is kezeljenek daganatos megbetegedésben szenvedő betegeket, akik évente csak egy-két esettel találkoznak. Európa 2 évtizeddel később követte az Egyesült Államokat.

Mára már egyértelműen kikristályosodott, hogy az új elvárásoknak csak akkor tehetünk eleget, ha egy szűkebb területen célirányos képzést biztosítunk. Az is egyértelművé vált, hogy szakvizsga nélkül a szakképzés sem lehet teljes, ami viszont a betegellátás rovására megy. Hivatalos képesítés hiányában, a betegek ellátásának színvonalát jelentősen javító nőgyógyászati onkológiai központok kiépítése is nehezen valósítható meg. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a kor elvárásainak eleget tegyünk, és a világ haladó országaihoz hasonlóan, vezető intézményeinkben hivatalosan is megalakuljanak az önálló központok (division), amelyeket teljes munkakörű nőgyógyász onkológusok vezetnek. Csak a nagy forgalmú központok tapasztalataira építve, közösen határozhatjuk meg kezelési elveinket és betegségmegelőző politikánkat. A daganatos megbetegedésekben szenvedők megfelelő ellátásához lélekgyógyászok, megfelelően képzett nővérek, kiterjesztett sebészeti műtétekben jártas műtősnők, táplálkozás-tudományi szakemberek, a betegek követését végző adminisztrátorok és házi ápolók szükségesek. Az egészségügynek ilyen személyi szerveződése is csak daganatgyógyászati központokban lehetséges.

Az elmondottakból egyértelműen következik, hogy a nőgyógyászati onkológiai szakvizsga bevezetése és az egyetemi és nem egyetemi szintű nőgyógyászati onkológiai központok létrehozása tovább nem halasztható. Ez az egyetlen módja annak, hogy hazánkban a jövő nőgyógyász onkológusai önállóan, felelősséggel, az egyetemes európai elvárások szerint kezeljék a nő nemi szervi és emlő daganatos megbetegedésekben szenvedő asszonyokat. Ez a felismerés valósult meg a Debreceni OTE-en, amikor a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán Borsos Antal professzor és munkatársai kialakították hazánkban elsőként az önálló vezetéssel működő Nőgyógyászati Onkológiai Részleget.

MNOT SZAKÉRTŐI IGAZOLVÁNY

Mivel a nőgyógyászati onkológiai tevékenység sokrétű és különböző fokozatú, valamint, mert egyes területeit nem csak a nőgyógyászati onkológiai szakképesítéssel rendelkezők fogják végezni, szükséges, hogy a gyakorló nőgyógyász/daganatgyógyász az adott területen igazoltan jártas legyen. Olyan szaktevékenységről van szó - pl. emlősebészet - amelyhez a szülészeti-nőgyógyászati szakképzés nem elegendő. A vezetőség ezek alapján állást foglalt a jártasságot igazoló, vizsgához kötött MNOT Szakértői Igazolvány létrehozásáról. A részletek kidolgozása folyamatban van.

 

A MAGYAR NŐGYÓGYÁSZ ONKOLÓGUSOK TÁRSASÁGÁNAK IV. NAGYGYŰLÉSE

A társaság soron következő nagygyűlésére Szombathelyen kerül sor 2003. október 24-25-én. A nagygyűlés elnöke és szervezője Dr. Kneffel Pál osztályvezető főorvos. A Tudományos Bizottság feladatkörét a Társaság vezetősége látja el. A vezetőség javaslata alapján a nagygyűlés tudományos előadásai a következők:

2003. OKTÓBER 24. (PÉNTEK)

11.00-11.30 Megnyitó

11.30-12.30 Rákgenetikai tanácsadás: sürgető szükségszerűség
Összefoglaló és kerekasztal-megbeszélés
ElnÖk és előadó: Prof. Dr. Bősze Péter

12.30-14.00 Ebéd (a rendezvény helyszínén)

14.00-14.45 az MNOT új tiszteletbeli tagjának köszöntése
Prof. Dr. Bősze Péter

14.45-16.00 Szabad előadások/poszter megbeszélés

16.00-16.15 Szünet

16.15-18.15 A méhtestrák időszerű kérdései
Összefoglaló és kerekasztal-megbeszélés
ElnÖk és előadó: Dr. Póka Róbert

19.30-23.00 Fogadás (a nagygyűlés helyszínén)

OKTÓBER 25. (SZOMBAT)

09.00-11.00 Emlőbetegségek: a nőgyógyász szerepe
Összefoglaló és kerekasztal-megbeszélés
ElnÖk és előadó: Dr. Pálfalvi László

11.00-11.15 Szünet

11.15-12.00 Gyorsan növekvő myoma és a rosszindulatúság kockázata
Összefoglaló és kerekasztal-megbeszélés
ElnÖk és előadó: Dr. Kneffel Pál

12.00-12.20 Az MNOT-díjak és érmek átadása;
A "Legjobb Összefoglaló" díj nyertesének előadása

12.20-13.20 Szabad előadások/poszter megbeszélés

13.20-14.10 Ebéd (a rendezvény helyszínén)

14.10-15.10 Nőgyógyászati onkológiai betegutak
Összefoglaló és kerekasztal-megbeszélés
ElnÖk és előadó: Dr. Berkő Péter

15.10 Közgyűlés, a nagygyűlés bezárása

A vezetőség MNOT-díjak alapításáról hozott határozatot. Ennek értelmében létrehozza a "Legjobb összefoglaló" díjat és 5 MNOT érmet adományoz. A "Legjobb összefoglaló" díjat a benyújtott előadások/poszterek szerzőinek munkái közül választja ki egy, az MNOT vezetősége által kinevezett bizottság. A díjat csak 35 évnél fiatalabb előadó kaphatja. A díjazottat az MNOT 100 000 Ft-tal támogatja annak érdekében, hogy részt vehessen olyan tudományos rendezvényen, amelyen elfogadott előadása van.

Az MNOT érmeket " ugyancsak a fent megnevezett bizottság javaslata alapján " a kiemelkedő 35 évnél fiatalabb előadók, posztert bemutatók kapják.

A TÁRSASÁG ÚJ VEZETŐSÉGE
Az MNOT vezetőségének megbízása ez évben lejár. Az új vezetőség megválasztása a jelenlegi vezetőség " jelölőbizottság " javaslata alapján a Közgyűlés jóváhagyásával történik. A Közgyűlésen csak az MNOT tagjai szavazhatnak. Az MNOT korábbi és jelenlegi vezetőségének tagjait a 2002. decemberi nyilvántartás szerint az 1. táblázatban tüntetjük fel. Az MNOT új vezetőségének megválasztása az Alapszabályban foglaltak szerint kell, hogy történjék.

A vezetőség összetételével kapcsolatban Dr. Ungár László főorvos javaslatára a következő határozat született: tekintettel arra, hogy a nőgyógyászati onkológia elfogadott orvosi szakma, az intézményesített szakképzés és szakvizsga kialakítása folyamatban van, és mert az MNOT a nőgyógyászati onkológia meghatározó szervezete, fontos, hogy az MNOT vezetőségében az egyetemek és az Országos Onkológiai Intézet képviselve legyen. Ezek az intézmények maguk döntenek az MNOT vezetőségébe küldendő személyről.

EGYÉB HATÁROZATOK
A vezetőség elfogadta a Társaság pénztárosának beszámolóját és javaslata alapján a tagdíjat 2003-tól évi 3000 Ft-ra emeli. Külön hangsúlyt kapott, hogy a Társaság vezetősége, az MNOT fennállása alatt a Társaság pénztárából semmit nem költött. Ez teszi lehetővé az MNOT díj és az MNOT érmek létrehozását. A Társaság hivatalos folyóiratát, a "Nőgyógyászati Onkológiát" a vezetőség tagjai elismeréssel méltatták. Dr. Ungár László javasolta, hogy a Társaság adjon megbízást pályázási lehetőségeket figyelő cégeknek, amelyek Társaság nevében pályáznak, és sikeres pályázás esetén részesednek. A vezetőség a javaslatot támogatta, a szervezéssel Ungár főorvost bízta meg.